Tuoretta patonkia

Patongin tekeminen kotona on yllättävän helppoa, varsinkin jos omistat yleiskoneen. Rohkeasti siis kokeilemaan! Patonkipelti on hyvä apuväline, mutta patongit onnistuvat ilmankin. Ohjeella tekee n. 3 pienehköä patonkia. Jos et halua kylmäkohottaa, voit puolittaa kohotusajan ja laittaa lämpimään liinan alle kohoamaan. Kokeile patonkia herkullisten sinisimpukoiden kanssa!


Patonki:

2,5dl kylmää vettä
13g tuoretta hiivaa
5g suolaa
2rkl öljyä
350g vehnäjauhoja
(1 kananmuna voiteluun)
Seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä

Laita vesi yleiskoneen kulhoon, ja sekoita hiiva veteen.
Lisää suola, öljy ja jauhot.
Vaivaa taikinaa pienellä nopeudella n. 10 min. (Jos taikina on todella tahmeaa, lisää vähän jauhoja)
Leikkaa taikina kolmeen osaan ja muotoile palat patongeiksi.
Voitele patonkipelti (normaali peltikin käy, patonkipelti vain saa taikinan pitämään muodon paremmin)
Laita uuni 200 asteeseen lämpiämään.
Voitele patongit kananmunalla joka on vatkattu niin että valkuainen ja keltuainen on tasaisesti sekaisin.
Kohota patonkeja jääkaapissa n.tunti.
Voitele vielä kerran kananmunalla ja ripottele seesamin tai unikonsiemenet päälle.
Paista uunissa n.15minuuttia 200 asteen lämmössä.
Anna jäähtyä hetki ja viipaloi leipäveitsellä parin sentin paksuisiksi paloiksi.


Kommentit