Key lime pie

Vaikka ikävä kyllä Key limejä ei suomessa ole vastaani tullut, on "Key" lime pie ihanaa ihan normaalikin limetti. Törmäsin tähän herkkuun muutamia vuosia sitten käydessäni Key Westissä, ihan Floridan keys saariston länsipäässä, hulppean Overseas Highway- valtatien päässä. Key Westissä myytiin kyseistä limettiä vaikka ja missä muodossa. Piirakoita, jäätelöitä, karkkeja, toffeeta, siirappia, nekkuja ja kaikkea muuta mitä kuvitella saattaa. Reissusta kotouduttuani kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä tätä kuuluisaa piirakkaa, joka osoittautuikin yllättävän simppeliksi. Tässä siis hyväksi testattu ohje! Ps. Kannattaa tehdä piirakka päivä ennen tarjoilua, jotta piirakka saa tarpeeksi aikaa asettua kylmässä.


Pohjaan:

200g Digestive keksejä
75g sulatettua voita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuokaan.
Hienonna keksit monitoimikoneessa, ja sekoita voisula hyvin sekaan.
Painele keksimassa vuuan pohjalle ja reunoille.
Paista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia 175 asteessa.

Täytteeseen:

4 keltuaista
1prk kondensoitua maitoa (397g)
2tl limetin kuorta
1 1/4dl limettimehua (n.3 limettiä)
(vihreää elintarvikeväriä)

Vatkaa kulhossa ensin keltuaiset. Lisää kondensoitu maito, limemehu ja kuori. Vatkaa kunnolla tasaiseksi seokseksi. (Jos haluat piirakasta intensiivisemmän värisen, lisää tilkka elintarvikeväriä tässä vaiheessa)
Kaada täyte pohjan päälle, ja paista 10-15 minuuttia 175 asteisessa uunissa.
Piirakka vaikuttaa vähän löysähköltä uunista tullessaan, mutta täyte jähmettyy kyllä.
Anna piirakan jäähtyä ja siirrä jähmettymään jääkaappiin ainakin 4 tunniksi, mieluiten yön yli!

Koristeeksi:

1-2 vispikermaa vatkattuna

TAI
Käytä puolet ylijääneistä valkuaisista marenkiin.

2 valkuaista
100g sokeria

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Ala lisäämään sokeria pikkuhiljaa kokoajan vatkaten.
Pursota heti pieniksi ruusukkeiksi uunipellille ja paista 120 asteen lämmössä n.1,5 tuntia.


Kommentit