Suussa sulava Paella

Rakastuin paellaan matkustaessani nuorempana eri puolilla Espanjaa. Alunperin paella onkin kotoisin Valencian seudulta, mutta levinnyt lähes kaikkialle Espanjaan. Paellaan voi laittaa melkeen mitä vaan, kasviksia, kalaa, äyriäisiä, kanaa.. Oma suosikkini on äyriäispaella. Kotona kuitenkin menen aika sen mukaan mitä kaupasta tarttuu mukaan ruokaostoksia tehdessä, tai mitä jääkaapista löytyy. Teen paellapohjan kuitenkin lähes aina samanlaisena.





 Paellan pohja:

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 chorizo-makkaraa
1 paprika
500g arborio riisiä
4dl kuivaa valkoviiniä
1,5-2l kuumaa kanalientä
1 annos mausteseosta
200g (pussi) pakasteherneitä

Mausteseos:

1-1,5tl savupaprikaa
1/2-1tl sahramia
1/2-1tl cayennepippuria
1/2tl kurkumaa

Lisäksi haluamasi täytteet, kyseisessä paellassa käytetty:
800g (paketti) maustamattomia kanankoipia
180g (pussillinen) pakastekatkarapuja
n.200g (2kpl) pangasiusfileetä 
(1 hummerin liha)
1 sitruuna
200g (pakaste) papuja
Nippu persiljaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta kanankoivet uunivuokaan, ja ripottele päälle suolaa, cayennepippuria, savupaprikaa ja valkosipulijauhetta. Anna kanankoipien muhia uunissa n.40min.
Laita hellalle kattilaan 2l kanalientä. (Myös 2l vettä ja kanaliemikuutioita käy hyvin)

Leikkaa chorizo viipaleiksi ja pilko sipuli pieneksi. Raasta valkosipulinkynnet sekä pilko paprika isohkoiksi kuutioiksi.
Ota iso pannu (itse en omista paellapannua, mutta oma infinity chefin iso laakea kattilani on toiminut moitteettomasti) ja laita pannulle oliiviöljyä. Ruskista ensin chorizoviipaleet, pienennä vähän lämpöä, ja lisää sipulit ja kuullottumaan. 
Hetken päästä lisää valkosipuli, pilkottu paprika ja mausteseoksen mausteet pannulle, ja paista vielä hetki.
Lisää riisit pannulle ja sekoittele, kunnes ne muuttuvat vähän läpikuultaviksi, jolloin lisää valkoviini.
Valkoviinin haihduttua kaada pannulle kuumaa kanalientä niin että riisit peittyvät. Anna muhia sekoittamatta n.20minuuttia. Lisää lientä aina tarvittaessa. 
Sekoita mukaan sulatetut herneet, pavut, katkaravut ja pilkotut pangasiusfileet. Kuumenna. 
Tässä vaiheessa kanankoipien pitäisi olla kypsiä. Ota koivet uunista. Lisää paellan pinnalle kanankoivet, sitruunasiivut (ja sulatettu hummerinliha jos haluat oikein herkutella).

Vinkki! Laita halutessasi paella kuumaan uuniin ja nosta lämpö 250 asteeseen. Anna olla n. 10 minuuttia uunissa, jotta paellan pinta vähän rapeutuu ja sitruunat pehmenevät. Tämä vaihe ei ole pakollinen, omasta mielestäni vähän rapea pinta paellassa on vain niin mahtava!

Juuri ennen tarjoilua, silppua persiljaa paellan päälle. Tarjoile paella suoraan pannusta!

Vinkki! Jos paellapannu on niin iso, ettei hellalevy jaksa sitä kunnolla lämmittää, voit laittaa pannun uuniin liemen lisäyksen jälkeen muhimaan n.40minuutiksi. Muista vahtia ettei paella kuivu. Lisää 30minuutin jälkeen herneet, pavut, katkaravut ja pangasiusfileet, sekoita. Sitten pinnalle kanat ja sitruunat, ja takaisin uuniin vielä 10minuutiksi. 



Kommentit