Dumplings
Lukiosta pääsyn jälkeen vietin pari vuotta työskennellen eräässä Helsingissä sijaitsevassa kiinalaisessa ravintolassa. Siinä ajassa ehti tulla tutuksi erilaiset kiinalaiset klassikkoruuat, monenlaiset valmistusmetodit sekä uudet raaka-aineet joita välillä omistajaperhe ystävineen raahasi matkalaukkukaupalla.
Hiljaisina päivinä vietin usein aikaa keittiössä jutellen, kysellen, koemaistaen ja prepaten ruokia. Sen jälkeen kun käärimme yhden kokeista kanssa n. 200 kevätkäärylettä putkeen, pysyin tovin taas visusti salin puolella.
Alkuruoista löytyi Dumplings-keitto, johon ihastuin ikihyviksi. Työn etuihin kuului se, että kun asiakkaalle alettiin valmistamaan keittoa, kokit usein kysyivät maistuisiko myös henkilökunnalle. Söin kyseistä keittoa pari talvea varmaan joka päivä. Se oli vaan niin hyvää, ettei siihen voinut kyllästyä. Kyseisestä keitosta sain inspiraation alkaa kokeilemaan itse dumplingsien valmistusta.
Dumplingit:
Taikina:
6dl jauhoja
2dl vettä
hyppysellinen suolaa
Lisää suola jauhojen sekaan, ja ala lisäämään kylmää vettä osissa. Älä lisää kaikkea kerralla, ettei taikina mene liian löysäksi.
Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes taikina on kiinteää. Jauhoista riippuen vettä menee vähän yli tai vähän alle 2dl.
Vaivaa taikinaa 5min käsin tai yleiskoneella, jonka jälkeen peitä taikinapallo kelmulla, ja jätä huoneenlämpöön lepäämään n.30 minuutiksi. Tällä välillä voit valmistaa täytteen.
250g possunjauhelihaa
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 vartta kevätsipulia
1tl tuoretta inkivääriä
korianteria
1rkl soijaa
1rkl osterikastiketta
1tl seesamiöljyä
mustapippuria
Punaista chiliä maun mukaan
Raasta inkivääri ja valkosipuli.
Pilko kevätsipuli ja korianteri ja hienonna chili mahd. pieneksi.
Sekoita kaikki kevyesti yhteen. Paista/keitä pieni pallo massaa, jotta saat testattua maun.
Täytteen suola saa olla miedohko, koska keitossa/dipissä on suolaa.
Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan.
Ota taikinapallo ja vaivaa se jauhotetulla pöydällä kahdeksi tangoksi. Jaa tangot n. parin sentin paloiksi, jotka kaulitaan pyöreiksi "letuiksi".
Laita jokaiselle letulle n. 1tl täytettä, taita lettu kiinni puolikuuksi, ja nipistele kiinni käyttäen apuna tilkkaa vettä.
Tiputa dumplingsit erinä kiehuvaan veteen. Voit joko keittää dumplingsit "oikeaoppisesti" (tätä käytettään useissa ohjeissa, sekä kiinalaisissa ravintoloissa)
ja lisätä samalla 1dl kylmää vettä, ja kiehauttaa. Sitten toistaa tämän vielä kaksi kertaa, jolloin dumplingsit ovat valmiita.
Toinen vaihtoehto on keittää niitä kiehuvassa vedessä sen 5-8min.
Liemi:
Laita keittokulhojen pohjalle pilkottua kevätsipulia ja korianteria, tilkka soijaa, tilkka seesamiöljyä ja oman maun mukaan vähän chiliöljyä. Kaada päälle kiehuvaa vettä joka on maustettu kasvisliemikuutiolla, ja lisää dumplingsit.
Jos et halua käyttää kaikkia dumplingseja keittoon, voit joko dipata niitä sellaisenaan, tai paistaa loput öljytyllä pannulla kullanruskeiksi. Dippi syntyy helposti sekoittamalla 2rkl soijaa, 2rkl miriniä, silputtua kevätsipulia, vähän valkosipulia ja tilkan seesamiöljyä!
Kommentit
Lähetä kommentti