Guinness-muffinssit

Alkuperäinen ohje on Nigella Lawsonin, ja sen huomaa voin ja sokerin määrästä. Guinness-kakku on levinnyt jo olutrakastajien ja leivontablogien suosikkireseptiksi, ihanan suklaisen ja paahtuneen makunsa ansiosta. Itse törmäsin ohjeeseen etsiessäni juhliin reseptiä jälkiruokaan, joka maistuisi myös vieraille, jotka eivät jälkkärifaneja olisikaan. Tavoite saavutettiin, muffinssit menivät kuin kuumille kiville miesvaltaisessa juhlaporukassa. Mutta älkää pelätkö, nämä herkut maistuvat myös vieraille, jotka eivät niin rakastaisikaan tummaa olutta! Tästä ohjeesta tulee n. 20 muffinssia tai 1 kakku irtopohjavuuassa.



Taikinaan:

2.5dl Guinnessia
200g voita
2,5dl kaakaojauhetta 
4dl sokeria
150g creme fraichea
2 kananmunaa
1tl vaniljasokeria
4dl vehnäjauhoja
2,5tl ruokasoodaa

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. 
Kaada olut kattilaan, ja lisää voi kuutiona. Hämmennä kunnes voi on sulanut kokonaan oluen sekaan.
Lisää kattilaan kaakao ja sokeri, sekoita tasaiseksi ja ota kattila pois liedeltä. 
Vatkaa kulhossa kevyesti creme fraiche, kananmunat ja vaniljasokeri. Lisää massa kattilaan. Sekoita.
Sekoita jauhot ja sooda kunnolla sekaisin, lisää seos kattilaan ja sekoita tasaiseksi. 
Jos teet kakun, vuoraa irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Jos teet muffinsseja, laita 20kpl kaksinkertaista muffinssivuokaa pellille. 
Kaada taikina vuokaan, tai lusikoi tasaisesti muffinssivuokiin.
Paista 180 asteessa; kakkua 45-60minuuttia, muffinsseja n.30min. Voit testata taikinan kypsyyden dippaamalla hammastikun taikinan keskelle. Jos tikkuun jää taikinaa, on se vielä raakaa. 
Jäähdytä kakku/muffinssit kunnolla, ennen kuorrutteen levittämistä. 

Kuorrute:

200g maustamatonta tuorejuustoa
2dl tomusokeria
1dl kuohukermaa

Vatkaa kevyesti tomusokeri tuorejuuston sekaan. Lisää kerma, ja vatkaa kunnes seoksesta tulee paksua vaahtoa. Pursota tai levitä kuorrute. 
Vinkki! Kakusta saa hauskan olutmaisen, jos kuorrutteen levittää muistuttamaan Guinness-tuopin vaahtoa.

Kommentit