Karamellipossua

Tämä resepti ottaa mallia Ravintola Farangin klassikkoannoksesta. Siitä taitaa olla jo 7 vuotta kun ensimmäistä kertaa söin kyseisessä ravintolassa, ja tykästyin annoksiin niin, että ostin Farangin keittokirjan lähtiessäni. Tuon jälkeen olenkin testannut lähes kaikkia BW paikkoja, joiden maistelumenuista on aina saanut hyviä ideoita ja inspiraatiota.

Keittokirjan reseptien osaa aineksista on vähän hankala löytää, mutta esim. Vii Voanista hakaniemestä sekä keskustan Stokkalta on yleensä aika hyvin löytynyt tarvittava. Reseptissä korvasin korianterinjuuren korianterin siemenillä, koska juurta on hankala löytää, sekä lisäsin vähän valkosipulin määrää. Ps. Aloita kokkaaminen päivä ennen tarjoilua. 



Karamellipossua:

500g possun niskaa
2l rypsiöljyä

Haudutusliemi:

1l vettä
3 valkosipulinkynttä
4cm pala inkivääriä
2 valkopippuria
10cm pala cassian kuorta (tai perus kanelitankoa)
4 tähtianista
1dl sokeria
2dl valkoviiniä
4dl vähäsuolaista soijaa
1/2dl ketjap manista
1dl osterikastiketta
1rkl korianterinsiemeniä

Karamelli:

400g palmusokeria
2 1/2 haudutuslientä
4kpl tähtianista
10cm cassian kuorta
1dl vettä

Lisäksi:

Punainen chili
Korianteria
3rkl riisiviinietikkaa

Lisukkeeksi riisiä


Päivä nro 1:

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Lisää kaikki haudutusliemen ainekset isoon kattilaan ja kiehauta. 
Lisää liemeen kokonainen possun niska, ja hauduta uunissa ainakin 4h, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään, ja aseta se esim. kulhoon, jotta saat sen jääkaappiin painon alle yöksi. 
Siivilöi liemi, ja laita se eri astiaan jääkaappiin. 

Päivä nro 2:

Aloita karamellin teolla:
Ota liemi jääkaapista, ja kuori lusikalla hyytynyt rasva pinnalta. 
Mittaa kattilaan liemi ja lisää mausteet, kiehauta.
Ota toinen kattila ja lisää sinne vesi sekä palmusokeri. Lämmitä hiljalleen kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Sokeri on valmista kun se tuoksuu vähän paahtuneelta ja väri on hieman tummentunut. 
Ala lisäämään lientä karamellin joukkoon varovasti, koska karamelli alkaa aluksi kuplimaan voimakkaasti. Käytä kantta kilpenä, ettei karamellia roisku päällesi. 
Kiehauta seos, jolloin siitä tulee ihanan paksua karamellia. 

Paloittele possu 2-3cm kuutioiksi, ja lämmitä öljy 170 asteeseen. 
Uppopaista paloja kunnes ne ovat pinnalta rapeita ja sävyltään kullanruskeita. 
Valuta possukuutioista ylimääräinen öljy.
Laita possukuutiot kulhoon ja lisää osa karamellista. Pyörittele kevyesti.
Aseta tarjoiluastiaan, ja silppua päälle korianteria ja chiliä. 
Laita tarjoiluastian lisäksi pöytään 2 pientä kippoa, toiseen loppu karamellista, toiseen riisiviinietikka. 

Vinkki! Itse tykkään tarjota näin raskaan ruokalajin kanssa jotain raikasta. Kokeile possun ja riisin lisäksi tarjottavaksi vihreästä mangosta tehtyä tulista salaattia! (Ohje mangosalaattiin)
Vinkki2! Osta jääkaappiin ruuan kanssa pari hyvää aasialaista olutta, tai miksaa Farangin listalta cocktailit ruuan seuraksi!

Kommentit

Lähetä kommentti