Feta-pinaatti piirakka

Feta-pinaatti piiraasta on tullut minulle eräänlainen vakiovaruste erinäisiin juhliin, brunsseille, lounaaksi ja vaikkapa evääksi. Idean piiraaseen sain äidiltäni, joka leipoi isoja pellillisiä quicheja aina juhliin. Kun peruspohjan ja massan muistaa, on helppo muutella täytteitä, ja käyttää jääkaapista löytyviä tähteitä ja ylijääneitä aineksia piirakoihin. Taikinan voi ostaa valmiina, mutta uskokaa tai älkää, tämän taikinan ohje on niin helppo ja hyvä, ettei se kannata.





Feta-pinaatti quiche:

Pohja:

150g voita (lähes huoneenlämpöisenä)
3dl vehnäjauhoa
0,5dl kylmää vettä

Laita uuni 200 asteeseen lämpenemään.
Nypi voi ja jauhot kulhossa. Lisää vesi osissa, sen verran että taikinasta tulee kiinteähkö, mutta vähän muruinen. Laita jääkaappiin kelmuun siksi aikaa että teet täytteen.

Halutessaan  pohjan voi maustaa kuivatuilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Itse yleensä vaivaan taikinan joukkoon esim. 1/2tl suolaa, 1tl rosmariinia, 1tl kuivattua timjamia, 1tl basilikaa ja mustapippuria.

Jos käytät irtopohjaista vuokaa, helppo kikka on laittaa reunan ja pohjan väliin vähän pohjaa isompi pala leivinpaperia ja kiinnitä reuna, jotta paperi jää tiukalle pohjan päälle. Nyt voit leikata liian paperin pois, ja piiras ei jää kiinni pohjaan! Suosittelen varotoimiksi kuitenkin hoitelemaan vielä reunat ja leivinpaperin.

Täytteeseen:

3dl ruokakermaa
3munaa
2 valkosipulin kynttä
300g pakastepinaattia
200g fetaa (esim. patros)
1 punasipuli
mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus muskottipähkinää

Sulata pakastepinaatti esim. pyöräyttämällä sitä hetken mikrossa. Valuta pinaattia siivilässä, jotta ylimääräinen neste poistuu.
Pilko puolikas punasipuli ja kuullota sitä hetki pannulla. Hienonna valkosipuli.
Sekoita kulhossa huolella valkosipuli, valutettu pinaatti, kerma, kananmunat, pippuri, suola ja muskottipähkinä.
Ota taikina jääkaapista ja levitä se irtopohjavuokaan, levitä reunoille reilusti taikinaa.
Murustele feta sormin pohjan päälle. Lisää puolikas pilkottu punasipuli.
Kaada kermamassa pohjan päälle. Halutessasi laita varovasti pinnalle punasipulirenkaita ja pinjansiemeniä.
Laita piirakka uuniin n. 25 minuutiksi. Jäähdytä kunnolla jotta täyte hyytyy.
Ota 30min ennen tarjoilua piirakka huoneenlämpöön, jottei se ole tarjoillessa aivan jääkaappikylmää!

Kommentit